De winter is het ideale moment om knotwilgen te snoeien. Hoe ga je precies te werk? En waar moet je op letten? In dit artikel vind je een aantal praktische tips.
Knotwilgen snoeien
Wist je al dat er twee manieren zijn om knotwilgen te snoeien? Bij het traditionele 'knotten' worden alle takken in één keer verwijderd tot aan de stam. Bij het 'uitdunnen' wordt slechts een deel afgeknipt. Beide opties zijn prima.
In dit artikel richten we ons op de eerste methode. Je start het knotten met het inkorten van de takken tot ongeveer 20 cm boven de stam. Zo voorkom je scheuren in de knot door het gewicht van de tak. Nadien zaag je het resterende stuk weg tot net boven de knot.
Let erop dat je steeds scherp snoeigereedschap gebruikt (een snoeischaar voor de dunne takken en een takkenschaar voor de dikkere takken). Dat maakt het werk niet alleen makkelijker, het is ook goed voor de gezondheid van de boom. Met een mooie snede is er minder kans op schimmelvorming. Daarnaast is het een goed idee om handschoenen en oogbescherming te dragen. Verder mag een stevige ladder niet ontbreken. Huur indien nodig een hoogtewerker om makkelijker de toppen te bereiken.
Wanneer knotten?
Wij raden aan om knotwilgen jaarlijks te snoeien. Zo houd je de kruin onder controle. Wacht maximum drie jaar. Anders worden de takken te dik en gaan ze overhangen, wat ertoe kan leiden dat de knotwilg onder het gewicht scheurt of zelfs omvalt.
De beste periode om te knotten is trouwens tijdens de wintermaanden, tussen november en februari. Vriest het? Dan kan je best wachten op positieve temperaturen. Vorst kan de snoeiwonde op de boom beschadigen, waardoor er misschien schimmels ontstaan.
Wat doe je met het snoeihout?
Na het snoeien van je knotwilgen heb je waarschijnlijk een hele hoop takken. Daar kan je vanalles mee doen.
Laat het hout drogen en gebruik het als brandhout voor je kachel. Van de langere takken kan je een vlechtscherm maken. Al wat je hiervoor nodig hebt, is enkele houten palen om daartussen de takken te vlechten. Wil je liever van het snoeihout vanaf? Huur dan een container voor groenafval of breng alles naar een recyclagepark in de buurt.
Wil je graag een paar extra wilgen in je tuin? Zoek een paar takken met een diameter van minstens 4 cm, plant ze in de grond op een diepte van ongeveer 1 meter en geef ze wat water. Op termijn kan hier een nieuwe knotwilg groeien.
Vraag een specialist
Zie je het toch niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Geen probleem. Zoek een gespecialiseerde snoeifirma om je knotwilgen te snoeien. Neem tijdig contact op, want in de wintermaanden hebben ze meestal een drukke agenda.